Katarina Olsson, Stora Mellby Trädgård och Design, uppmanar till trädgårdsaktiviteter i september för att förbereda för våren.

Tänkte du vänta till våren med att ta hand om din trädgård? Då är det dags att tänka om. September är faktiskt den optimala månaden för att lägga grunden för en prunkande trädgård till våren.

Det säger Katarina Olsson, som äger och driver Stora Mellby Trädgård och Design. Något hon gjort sedan drygt tio år tillbaka, då hon skolade om sig till trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner. Nu erbjuder hon sina tjänster till såväl privatpersoner som företag – och vi pratar då om just trädgårdsdesign/-rådgivning, beskärning och klippning av växter och träd, trädgårdsskötsel, ympning – samt mindre trädgårdsanläggningar i form av plantering av rabatter, träd och buskar. Utöver detta arrangerar Katarina också kurser, temakvällar, föreläsningar och studiebesök.

Varför är just september en så bra månad för att ta hand om sin trädgård?

– Det är då man ska plantera nytt, dela växter och sätta lökar. Vi får hjälp av vädret så här års då det är naturligt fuktigt i jorden och växterna förbereder sig för vintervilan. På så sätt vinner man tid och allting hinner sätta sig inför våren. Obs – gödsla inte på hösten. All växtlighet behöver vila!

Nedan kommer några praktiska tips från Katarina om vad man kan/skall göra i september och under resten av hösten:

  • Klippa träd, häckar och buskar. Ta reda på hur – det kan variera beroende på art.
  • Rensa i rabatterna för att undvika att fröogräs hinner gro till nästa år.
  • Kratta löv från gräsmattan och lägg dessa i alla rabatter, under buskar och häckar såsom skydd. Men glöm inte att kratta bort när våren kommer för att tillföra värme i jorden.
  • Låt mindre löv ligga kvar på gräsmattan. Kör gärna med gräsklipparen för att finfördela löven, så att maskarna kan ta vara på dessa.
  • Klipp inte gräset för kort inför vintern – låt det inte heller bli för långt, då stråna kan böja sig och kväva resten.
  • Sluta att klippa gräsmattan, då den slutar växa – och det gör den när temperaturen går ner till under fem grader.
  • Ta gärna bort de små vita kornen i rabatterna – som är snigelägg. På så sätt slipper du dessa problem till våren.
  • Blanda ny planteringsjord med den befintliga jorden vid nyplantering. På så sätt blir det lättare för växterna att acklimatisera sig, då kontrasterna inte blir för stora.
  • Se till så att den nya jorden vid planteringen är en bra bit ovanför gräsytan så att det inte bildas en grop vid växten, när den nya jorden sjunker ihop. På så sätt undviks att vatten samlas i direkt anslutning till växten och blir stående där.
  • Plantera nytt, sätt vårlökar, buskar och träd. Läs på vad som gäller för olika typer av växtlighet.

Vill du veta mer? Kika in på stmellbytradgarddesign.se

Du vet väl att det på Åkericentralen finns såväl harpad jord för grönytor, gräsmattor och planteringsjord för plantering av rabatter, utekrukor, träd och buskar (ogödslad).