Ronny Hellström har kört tunga fordon i över fyra decennier och även om han börjar skymta lite mer lagstadgad ledighet vid horisonten, tycker han fortfarande att det är lika roligt att gå (köra) till jobbet varje dag.

Dagen efter det att Ronny hade sitt trafikkort i handen, vid 19 års ålder, satte han sig bakom ratten i en av farsan Bror Hellströms lastbilar. Och där har han blivit fast sedan dess. Vi pratar om styvt 40 år.

– För mig fanns det egentligen inget val. Jag gick på fordonslinjen på Alströmergymnasiet och då både farsan, min morfar och mina morbröder var engagerade i transportnäringen kändes det naturligt att gå samma väg. Till saken hör att Bror Hellström faktiskt var med och grundade Åkericentralen en gång i tiden (1955, reds anm).

Redan tidigt närde Ronny en dröm om att bli sin egen. Något som blev ett faktum 2004, då han köpte ut sin far och sina bröder och bildade Ronny Hellström Åkeri AB. Typ av fordon och antal anställda har varierat genom åren, beroende på marknadens efterfrågan.

– Jag har kört såväl dagliga transporter för Tvätteriet i Alingsås som anläggningsbilar, kranbilar och inte minst teleskoplastare. Den senare under ett tiotal år i slutet av 1990-talet. Men sedan 2001 har jag min egen kranbil, modell större, med kranen baktill, vilket gör att jag kommer bättre till vid avlastning, säger Ronny.

– Variationen av fordon beror på att jag gillar nya utmaningar och att få tänka nytt.

Dagens bil, som är en Volvo FMX från 2018, ”pallar” för trycket ytterligare några år innan Ronny funderar på att gå i pension 2026.

– Det känns rimligt efter så många år i branschen, även om jag tycker att det är lika roligt idag som på det glada 80-talet.

Vad är då de stora skillnaderna mot förr?

– Tempot, de ökade kostnaderna, ett mer omfattande regelverk och inte minst digitaliseringen i form av datorer, mobiler och surfplattor. Förr kommunicerade vi ju via komradio med centralen – det var tider det (skratt). Men jag, som ”krannörd”, vill nog ändå framhålla utvecklingen inom hydraulik och elektronik när det kommer till kranens kapacitet och möjligheter. Idag kan jag lyfta betydligt tyngre och med längre räckvidd – och det med hjälp av fjärrstyrning via joystick i ett bälte på magen. Jag kan befinna mig en bra bit ifrån bilen och får därmed en mycket bättre och säkrare kontroll över lyftet.

Vad ska du då göra, när du går i pension?

– Det kommer nog inte att bli några problem (skratt). Jag kanske kan hjälpa till att köra budbil och därmed slippa stressen och pressen av att vara min egen. Sedan har jag ju familjen att ägna mig åt. Att umgås med goda vänner och att laga mat gillar jag också.

Men, som sagt, än dröjer det några år innan Ronny lägger rattmuffen på hyllan, varför han kan vara behjälplig med viktiga lyft även framöver…