Stigbergets Bryggeri i Göteborg har på bara några år gått från ett roligt ”hemmaprojekt” till att framställa ett av världens bästa IPA, och årligen producerar bryggeriet nu 1,2 miljoner öl. Och som om det inte vore nog med det – man återför dessutom sina restprodukter till utfodring av djur. Snacka om win-win…

Stigbergets Bryggeri startades 2013 av ägarna bakom Hagabions Café. Tanken var då att vidareutveckla caféverksamheten med servering och försäljning av öl. Ägartrion köpte in ett bryggverk från Slovakien, och i samband med den årligen återkommande ölveckan i Göteborg – GBG Beer Week – fick man 2016 äran att brygga mässans officiella öl. Det kom att bli en IPA under namnet West Coast IPA – och succén var ett faktum. IPA:n kom till och med att rankas som en av världens bästa IPA av ratingforumet RateBeer. Förklaringen till framgångarna är att man var tidigt på bollen och att IPA:n ifråga har en lagom grumlig och ”josig” karaktär.

– Vi har alltid haft en viss experimentlusta och vill hela tiden utveckla nytt, och i takt med tiden har vi fått ett gott anseende, säger Simon Karlsson, som är produktionsansvarig vid bryggeriet.

Och sedan har det bara snurrat på för Stigbergets Bryggeri. 2018 var man för trångbodda och nya lokaler och en ny maskinpark införskaffades. Nästa anhalt blev Partihallarna och på bara några år uppgick antalet anställda till ett 35-tal personer. Numera producerar bryggeriet årligen 1,2 miljoner liter öl, fördelat på ett hundratal olika ölsorter/varumärken. 80 procent av försäljningen sker via Systembolaget och övriga 20 procent är lika fördelat mellan försäljning till restauranger och barer i Göteborg och för att gå på export.

I samband med flytten till Partihallarna inledde man även ett samarbete med Åkericentralen i Alingsås vad gäller transport av ”drav”, som är en form av restprodukt från ölframställningen.

– Dravet är förbrukat kornmalt, som silas bort vid framställningen av ölet, och det passar mycket bra till djurfoder, varför Fraktad AB dagligen – i specialframtagna containrar för ändamålet – transporterar detta till lokala djuruppfödare, där det används till foder, säger Simon Karlsson som hyllar samarbetet med Åkericentralen och Fraktad.

– De är alla väldigt samarbetsvilliga och flexibla att ha att göra med.

Snacka om ett långsiktigt hållbart helhetstänk till nytta och gagn för alla parter – inte minst för djuren och miljön…