I snart 100 år har Carlssons från Ingared sysslat med transporter i någon form. Idag driver en av bröderna – Anders, i tredje generationen, företaget FraktAD Alingsås AB, som har fokus på transporter inom återvinningssektorn. Detta tillsammans med sin son David, vars son August 5 år, redan synts i lastbilshytten. God återväxt med andra ord…

Låt oss ta det från början. På 1920-talet började första generationen Carlsson, Erik, att syssla med transporter i bussar, taxi och lastbilar. 40 år senare tog sonen Lennart över verksamheten och ytterligare 20 år senare var det så dags för sönerna Anders och Johan att göra entré och axla manteln. 2018 valde bröderna att gå skilda vägar för att nischa sig åt lite olika håll. För Anders del handlade det om återvinning, och in i företaget kom också sonen David – därav AD i slutet på FraktAD – smart va?

Idag har företaget totalt sju anställda, sju bilar och en omsättning på i runda slängar 13 miljoner kronor på årsbasis. I fokus står, som sagt, diverse transporter inom återvinning och containerhantering. Och detta med hjälp av liftdumpercontainers och lastväxlarflak upp till 38 kubik. Man sysslar även en hel del med förflyttning av entreprenadmaskiner.

Även om Anders, än så länge ska sägas, står som ägare för företaget, så är det David som sköter den dagliga driften och ser till att de anställda – Peter, John, Åse, Teddi och Linus – har att göra. Ett riktigt pussel, men än så länge har man inte missat någon transport, peppar, peppar…

Och vad är då förklaringen till detta kan man undra?

– Att vi är flexibla och lösningsorienterade. Behöver vi jobba extra någon dag, så gör vi det helt enkelt, säger David och skrattar.

– Vi har dessutom en fantastisk personal, där alla ställer upp för varandra, och så har vi roligt på jobbet, tillägger Anders, som – utöver att vara chaufför – även sköter det administrativa i företaget.

Det ryktas även om att femte generationen har börjat synas bakom ratten?

– Kanske inte bakom ratten, men väl i hytten från gång till annan, säger David med ett snett leende. Personen vi avser är nämligen Davids femårige son August, som gärna vill följa med pappa i lastbilen.

– Vi får väl se om intresset hänger i. Han får själv bestämma när tiden är mogen.

Som alla säkert förstår, så är FraktAD en del av Åkericentralen Alingsås, vilket både far och son ser som en stor fördel.

– Genom engagemanget får vi mervärde i form av trygghet, gemenskap och ansvar, säger en nöjd Anders Carlsson, innan han hoppar in i hytten för att ge sig iväg på ännu ett kunduppdrag innan det är dags att parkera bilen för dagen…