Ni ser fordonen ute på vägarna, men vet ni vilka som sitter bakom ratten? Vi skulle vilja presentera våra åkare och chaufförer och ge er en liten skymt av deras vardag, kanske kan vi inspirera någon som är sugen på att börja köra lastbil eller kanske någon annan som funderar på vilken gymnasielinje man ska välja.

Jens och hans nya kranbil var först ut att presenteras, näst på tur är Torbjörn. När jag frågar honom om han har tid med en kort intervju har han precis varit och tvättat sitt ekipage och sedan gjort ett stopp på Åkericentralen, det verkar vara ett bra tillfälle att knäppa några foton och snacka lite. Precis som många andra gillar Torbjörn att hålla ordning på sina grejer och vill gärna att det ska se rent och snyggt ut, särskilt om kameran plockas fram.

Berätta lite om din bakgrund, varför blev du lastbilschaufför?

Torbjörn funderar en stund, tänker att det ju kanske var en slump att han blev just lastbilschaufför, men berättar sedan.

— Jag jobbade tidigare som skogshuggare men när jag slutade med det och ville hitta på något annat så blev det lastbilschaufför. Egentligen kanske det inte är så konstigt för vi har åkeri och lastbilschaufförer i släkten. Mitt första chaufförsjobb var på min farbrors åkeri. Jag började där för 25 år sedan och körde till en början tankbil, men sedan fortsatte jag på Dan-Ove Svenssons Åkeri som också är anslutna till Åkericentralen. Där var jag i 18 år och körde lite av varje, både tankbil och grusbil.

Hur länge har du kört för Åkericentralen?

— Som egen har jag kört sedan 2012, det var då jag startade mitt åkeri. Det betyder ju att vi firar femårsjubileum ihop senare i år, skojar Torbjörn.

Hur trivs du med ditt yrke?

— Jag trivs bra, detta är ett fantastiskt jobb och som egen företagare känns det helt annorlunda mot att vara anställd. Det är inte bara mitt jobb, det är en livsstil, en frihet att vara egen. Visst är det lite jobbigt ibland att inte veta vad man ska göra, men det är ju ert jobb på kontoret att ordna det så bra som möjligt.

Vad kör du för fordon?

— En svart Volvo FH, en lastväxlare med släp som går som grus- och schaktekipage. Ganska nyligen bytte jag till ett nyare släp så nu lastar hela ekipaget lite mer än det gjorde tidigare.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

— Smörgås och kaffetermos måste jag ha med mig så det packar jag ner. Ofta börjar man ju tidiga morgnar. Särskilt på vintern blir det inga normala arbetstider, då kör jag efter väder kan man säga. Jag har snöjour så jag rycker ut och plogar, saltar och sandar vid behov. Det är ett varierande jobb och ingen dag är den andra helt lik.

Vad stöter du på för problem?

— Bilen är ju inte ny och allt kan hända, grejerna går sönder ibland men man försöker ju lösa saker och ting så gott det går. I detta yrke stöter man på problem dagligen, stora som små.

Vad är viktigt att tänka på t.ex. när man flyttar en maskin eller lastar schakt?

— När man gör en maskinflytt måste man ju tänka på att lasten är säkrad, att maskinen står rätt och så. Om man kör schakt får man passa sig lite för att ha för stora flak för då vill maskinisterna gärna lägga på lite för många skopor. Massorna kan vara rätt så tunga utan att se ut att ta särskilt mycket plats.

Vilka uppdrag tycker du bäst om?

— Långa resor är kul, då får man komma ut och se sig om lite. Det är även roligt när man får åka ut i skogen och grusa vägar.

Vad gör du när du inte kör lastbil?

— Jag har mycket att greja med hemma på gården, både köttdjur och skogsbruk som ska skötas om.

När vi avslutar samtalet är det dags för Torbjörn att hoppa in i sin lastbil och åka vidare på nya uppdrag.

Tack så mycket och kör lugnt!

 

Skrivet av Hanna Gärdnér, Åkericentralen Alingsås