En eftermiddag i slutet av oktober åkte en av våra chaufförer till Volvo Truck Center i Alingsås för att äntligen få hämta ut sin nya lastbil. Det är Åkericentralens delägare Bresons Grävmaskiner AB som bytt ut sin gamla boggiebil till en ny tridem.

Den nya bilen är en Volvo FH13 540, en lastväxlare bland annat utrustad enligt Trafikverkets krav på varningslykta och blixtljus. Ju nyare bil desto bättre för miljön och den här har Euroklassning 6, den hittills bästa miljöklassningen. Åkeriet har dessutom för avsikt att tanka det fossilfria bränslet HVO.

– Det känns bra att ha lämnat ifrån sig boggiebilen, det är ju tridem som gäller om man ska vara med i matchen nu. Säger Emanuel, chaufför på Bresons och transportör för Åkericentralen i Alingsås.

Med ytterligare en axel ökar lastkapaciteten från 11 ton till 15,5 ton vilket gör den mer eftertraktad. Denna bil kommer göra de flesta av sina jobb för Skanska och deras projekt i och runt om Alingsås.

– Det var tvunget att blir en tridem denna gång p.g.a. kundens efterfrågan, säger Emanuel.

En lastväxlare är ytterligare ett av kraven då jobben varierar och man behöver kunna byta ut grusflaket till ett maskinflak och flytta såväl körplåtar som grävmaskiner mellan lassen av grus och schakt. De vanligaste uppdragen är att köra material till husgrunder, schakt och VA-jobb samt en del fjärrvärme.

Den nya bilen är den första som rullar ut i Åkericentralens nya fordonsfärg, en mörkare blå nyans som centralens styrelse beslutat om ska gälla för alla nya fordon. Detta beslut togs i samband med att företaget fick en helt ny grafisk profil och ny logga genom samarbetet med reklambyrån Svensson-Molin.

Ännu är den inte helt klar när det gäller dekaler som ska monteras på, men bilen används redan för fullt ute i arbetet.

Med tiden kommer allt fler av bilarna synas i samma blåa färg och tanken är att man ska känna igen dem som just Åkericentralen-bilar när de rullar förbi på gatorna.

 

Bresons FH13