En gråmulen måndag morgon i slutet på februari möter jag Jens i fikarummet på Åkericentralen. Jag har jagat honom ett tag nu, velat intervjua honom sedan han fick ut sin nya kranbil. Men Jens har ofta fullt upp och sitter inte still allt för länge. Idag ska han åka och montera fönster i Borås. Han har redan förvarnat mig om att han kommer vara ute på jobb större delen av veckan och en tid framöver så vill jag fråga honom något om hans nya bil får jag skynda mig, vilket jag bestämmer mig för att göra här och nu.

Berätta lite om din bakgrund, varför blev du lastbilschaufför?

— Jag började min chaufförskarriär med att köra buss. Sedan har jag kört lite av varje, bland annat frysbil. Från början är jag maskinförare, ett tag var jag takläggare här i Alingsås och den vägen ledde vidare till kranbilschaufför. Jag kör mycket takmaterial, byggmaterial och bodar nu för tiden.

Hur länge har du kört för Åkericentralen?

— Jag har kört för Åkericentralen sedan 1993, det var då jag startade eget.

Hur trivs du med ditt yrke?

— Måste väl säga att man trivs när man hållit på så länge. Det är ett fritt arbete, väldigt varierande. Den ena dagen är inte den andra lik. Det är kul med nya utmaningar och att man träffar på många människor under en arbetsdag.

Vad kör du för fordon?

— Nu kör jag en ny Scania 490. Den är ganska lik min gamla bil men klarar av att lyfta lite tyngre, lite längre. Bodarna blir fler i och med att man inte får sitta lika många personer i varje bod som tidigare, det gör ju att etableringarna blir större och då behöver man kunna lyfta längre. Det krävs en uppdatering för att man ska fortsätta vara med i matchen.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

— I mån om tid börjar jag med en kopp kaffe på Åkericentralen, sedan går jag ut och startar upp bilen, anpassar den för dagens arbete. Idag ska jag sätta på utrustning för att kunna montera fönster hela dagen. Ibland behöver man ju vara på arbetsplatsen tidigt och då får man förbereda sig kvällen innan istället.

Vad stöter du på för problem och utmaningar?

— Det är ju problemlösning dagligen. Mycket som uppstår på arbetsplatsen, t.ex. om det är dålig bärighet i backen där stödbenen ska ställas ut eller om det står träd i vägen och liknande. Jag behöver ofta få se platsen med egna ögon och bedöma själv om det funkar att stå där och arbeta. Men det är även problemlösningen som är rolig, det är kul när man lyckas lösa en tuff utmaning på ett bra sätt.

Vad är viktigt att tänka på när man kranar?

— Bärighet är ju viktigt. Att man inte slarvar med säkerheten, då kan man ju i värsta fall välta bilen eller tappa något.

Har du varit med om någon ovanlig händelse?

— Ja en tråkig grej är ju att jag faktiskt slog omkull med en av mina gamla bilar en gång. Jag hade ställt mig där det var nyasfalterat och stödbenet försvann ner i backen när det blev för tungt. Bilen dök och kranen blev liggandes över ett tak. Tack och lov slutade allt väl och inget kom till skada.


Vad gör du när du inte kör lastbil?

— Som många redan vet så jagar jag ju en hel del, allt från rådjur till älg. Jag jagar alltid med hundarna så de får komma ut och röra på sig. Men sen har jag ju även varit både ungdoms- och seniorledare i fotboll, men det har jag lagt på hyllan nu.

 


Vi avslutar samtalet och kommer överens om att jag ska hänga med ut och knäppa några bilder medan Jens förbereder bilen för dagens uppdrag. Här får man vara snabb om man vill vara med när saker och ting händer.

Jag tackar sedan för mig och låter Jens åka iväg till Borås.


 

Skrivet av Hanna Gärdnér, Åkericentralen Alingsås